Biografi

Tessan-Maria Lehmussaari är en sverigefinländsk sopran född 1994 från Stockholm. Hennes intresse för opera började redan som elvaåring när hon sjöng i barnkören på Kungliga Operan i Stockholm i en uppsättning av På Sicilien/Pajazzo. Därefter stod det klart att operasång skulle bli hennes framtida yrke. Efter två års studier vid Operastudion i Härnösand började hon på Kandidatprogrammet vid Operahögskolan i Stockholm, varifrån hon examinerades i juni 2019.


Hon har bland annat arbetat med Drottningholmsteaterns barockorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Rebaroque och Oulu Sinfonia. Våren 2019 debuterade hon som Angelica i Unga på Operans uppsättning av G.F. Händels Orlando. Senast sågs hon på Folkoperan i Stockholm sjungandes rollen som Clara Schumann i Christian Josts Dichterliebe, våren 2021.


Ur operarepertoaren har hon setts i roller som Adele ur Die Fledermaus av J. Strauss, Olympia ur Les Contes d'Hoffmann av J. Offenbach och Frasquita ur Carmen av G. Bizet för att nämna några.


Tessan-Maria är även verksam som konsertsångerska och har bl.a. sjungit Magnificat av J. S Bach, Förklädd Gud av L. E. Larsson samt Gloria och Magnificat av A. Vivaldi.

 

Tessan-Maria arbetar mycket i egen regi och brinner för att skapa egna konserter, i största del med fokus på tidig musik och barock. Hon tycker om att plocka ihop egna ensembler och sjunger allt ifrån visor till nyskrivet. Utöver opera och konsertverksamheten anlitas hon regelbundet som sångerska till dop, bröllop och begravningar.