Biografi

Tessan-Maria Lehmussaari är en sverigefinländsk sopran född 1994 från Stockholm. Hennes intresse för opera började redan som elvaåring när hon sjöng i barnkören på Kungliga Operan i Stockholm i en uppsättning av På Sicilien/Pajazzo. Därefter stod det klart att operasång skulle bli hennes framtida yrke. Efter gymnasiestudier vid Lilla Akademien och två års studier vid Operastudion i Härnösand började hon på Kandidatprogrammet vid Operahögskolan i Stockholm, varifrån hon examinerades i juni 2019.


Våren 2019 debuterade hon som Angelica i Unga på Operans uppsättning av G.F. Händels Orlando. Senaste året har hon sjungit på Folkoperan i Stockholm i Christian Josts Dichterliebe, uruppfört  J. Pollaks opera De som kom över havet i rollen som Pixie på Estrad Norr i Östersund, producerat och sjungit på Kungliga Operans julkonsert och sjungit rollen som Dorine i Tartuffe på Norrlandsoperan.

Kommande engagemang: 

Tessan-Maria åker sommaren 2022 på Jenny Lind-turné i USA och Sverige och till hösten ser vi henne på Uppsala Stadsteater som Despina i Così fan tutte. Nästa år väntar rollen som Miss Jessel ur B. Brittens The turn of the screw på Folkoperan. 


Ur operarepertoaren har hon setts i roller som Adele (Die Fledermaus) Olympia (Les Contes d'Hoffmann), Frasquita (Carmen), och Zerlina (Don Giovanni) för att nämna några.


Tessan-Maria är även verksam som konsertsångerska och har bl.a. sjungit Magnificat av J. S Bach, Förklädd Gud av L. E. Larsson samt Gloria och Magnificat av A. Vivaldi.

 

Tessan-Maria arbetar mycket i egen regi och brinner för att skapa egna konserter, i största del med fokus på tidig musik och barock. Hon tycker om att plocka ihop egna ensembler och sjunger allt ifrån visor till nyskrivet. Utöver opera och konsertverksamheten anlitas hon regelbundet som sångerska till dop, bröllop och begravningar.

Tessan biografi.png